Головна / Все про крови / Що таке кров?
Що таке кров?

Жоден з видів сучасної медичної допомоги не потребує такої великої підтримки населення, як переливання компонентів та препаратів крові.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно кожна 80 (восьмидесята) людина планети потребує лікування за допомогою препаратів і компонентів крові.

Що ж таке кров?

Кров — це рідка тканина, що безперервно циркулює в судинах людського організму. В тілі дорослої людини вагою 70 кг знаходиться біля 5 л крові, що складає 1/13 частину маси тіла.

Функції крові різнобічні, основна з них — підтримання обміну речовин і, в першу чергу, постачання кисню до всіх клітин організму. Кров переносить поживні речовини, біологічно-активні компоненти — гормони, ферменти, антитіла, котрі утворюються в крові в відповідь на інфекцію, забезпечують імунітет.

Кров підтримує постійність температури тіла при різних змінах навколишнього середовища.

За своїм складом кров містить 54 — 55% плазми і 45 — 46% клітинні елементи: еритроцити, лейкоцити і тромбоцити.

ЕРИТРОЦИТИ — червоні кров’яні клітини, основна функція котрих — газообмін. В еритроцитах міститься гемоглобін, котрий придає крові червоний колір. Нормальна кількість еритроцитів — 4 — 5 млн. в 1 мм3 (4 — 5 х 1012/л).

ГЕМОГЛОБІН переносить кисень і таким чином здійснюється дихання. Нормальна кількість еритроцитів — 4 — 5 млн. в 1 мм3 (4 — 5 х 1012/л).

ЛЕЙКОЦИТИ — виконують захисну функцію від інфекційно-токсичних впливів. В нормі їх міститься від 4 до 9 тисяч в 1 мм3 (4 — 9 х 109/л).

ТРОМБОЦИТИ — приймають участь у згортанні крові. В нормі в 1 мм3 крові міститься 180 — 320 тисяч.

Отож, в крові людини в певному співвідношенні є всі необхідні речовини для підтримання нормальної життєдіяльності людини.

Плазма — рідка частина крові. Вона на 90% складається з води, в котрій містяться різноманітні розчинні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, гормони, вітаміни, солі, необхідні для будови тканин організму і підтримання їх життєдіяльності, а також органічні речовини, що регулюють обмін речовин.